Skip to content
Op deze pagina

STUUR Rotterdam

STUUR Rotterdam is een organisatie die studenten helpt. In 2021 richtte Marijn Prins de organisatie op voor iedereen die studeert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Inholland, Zadkine of Albeda. STUUR helpt studenten met:

  • Beter onderwijs zonder studieschuld
  • Betaalbare kamers in Rotterdam
  • Energietoeslag voor studenten
  • Huurcommissie & juridisch advies
  • Problemen met examencommissie

Bijzonder is dat STUUR alle studenten in Rotterdam helpt, op het mbo, hbo en de universiteit. De organisatie is aangesloten bij de landelijke studentenvakbond, LSVb.

"Naast het huuradvies ondersteunt STUUR studenten in een conflict met hun huisbaas of opleiding – denk aan een geschil met de examencommissie -, organiseert de bond demonstraties voor rechten van studenten en lobbyt STUUR richting de gemeente en besturen van de HR en andere onderwijsinstellingen over kwesties die studenten aangaan." - Rutger de Quay

Juridisch team voor studenten

Voor problemen met je huisbaas kan je aankloppen bij het juridisch team van STUUR. Zij geven gratis advies aan studenten over je rechten als huurder, bijvoorbeeld als je te veel huur betaalt. Ook helpen ze je met juridische vragen over je studie, bijvoorbeeld over de examencommissie of proctoring.

Op hun populaire TikTok account geeft het juridisch team advies aan studenten over slechte huisbazen, studieschuld en te hoge huur.

Betaalbare studentenkamers

STUUR maakt zich hard voor voldoende en betaalbare studentenwoningen. Het huidige college wil alleen maar dure woningen bouwen, en zo wordt studeren in Rotterdam onbetaalbaar. Ook de wachttijden voor het vinden van een sociale huurwoning op woonnet rijnmond zijn veel te lang.

Energietoeslag Rotterdam

Veel studenten kunnen hun energiekosten niet meer betalen door de stijgende kosten van gas en stroom. Om dit probleem in kaart te brengen heeft STUUR een meldpunt voor energiearmoede onder studenten geopend.

Daarnaast eist STUUR dat de gemeente Rotterdam studenten de energietoeslag uitkeert waar ze wetterlijk gezien recht op hebben, iets wat het huidige college weigert te doen. Daarom roept Marijn studenten op om bezwaar te maken.